Мотокоса бензинова. Параметри вибору

Мотокоса бензинова (тример) - ручна садова техніка з бензиновим двигуном, призначена для скошування трави, бур'янів, порослів, невеликих чагарників. Крім бензинових травокосарок, широко поширені також електричні мотокоси з електродвигуном, що працює від електричної мережі, що не завжди зручно.

Власникам присадибних ділянок добре відомі всі переваги бензинових мотокос і гідно оцінені їх можливості. На сьогоднішній день ця техніка стала доступнішою, тому купити мотокосу стало набагато простіше. Тим більше, що ринок переповнений великою кількістю моделей бензокос різних виробників.

Деякі користувачі віддають перевагу відомим виробникам таким, як Husqvarna, Stihl, Echo, Makita, Hitachi, а деякі є шанувальниками недорогих мотокос китайського, українського та російського виробництва. Для того, щоб внести ясність у питання вибору бензинової мотокоси, варто спершу ознайомитися з основними параметрами, за якими слід підбирати тример.

Параметри вибору бензинових мотокос

Як же визначити, яку мотокосу купити? Для цього варто звернути увагу на такі параметри:

1. Частоту, тривалість використання апарату та складність виконуваних робіт. Від цього показника залежатимуть параметри потужності та продуктивності, що пред'являються до інструменту. Правильно підібрана бензокоса, що відповідає необхідним технічним параметрам, матиме меншу кількість несправностей і триваліший термін служби.

Для покосу трави на невеликому газоні достатньо потужності інструменту 0,8-0,9 до Вт, якщо зустрічаються бур'яни на ділянці краще вибрати бензокосу потужністю 1,2 кВт. Для використання техніки з професійною метою купуйте тример потужністю не менше 3 до Вт.

2. Вага апарату. Легшою мотокосою зручніше керувати, а за наявності ранцевого підвісу експлуатація техніки значно спрощується. Цей показник особливо оцінять люди, які довго працюють інструментом.

Середня вага бензокоси становить 4-8 кг. Існує пряма залежність ваги коси та її потужності: чим потужніша мотокоса, тим вона важча.

3. Форма ручки. Виробники випускають тримери з двома типами рукояток: U-подібної (велосипедної) та D-подібної. Інструмент з D-подібною рукояткою більше застосовується для епізодичних робіт. Для більшої продуктивності та збільшення радіуса косіння необхідне захоплення рукоятки обома руками. У такому випадку велосипедна ручка буде зручнішою для керування.

4. Вид штанги. Вигнута штанга мотокоси має гнучкий вал, здатний до амортизації при ударах коси об камінь або твердий предмет. Таким чином, гнучка конструкція захищає редуктор від можливих несправностей. Також вигнута штанга здатна дістатись малодоступних місць, де також потрібно видалення зайвої рослинності. Пряма штанга з жорстким валом вважається витривалішою при роботі з густими бур'янами, не піддається деформації і легко витримує навантаження.

5. Тип валу. Розбірна штанга дуже зручна при транспортуванні та зберіганні тримера, займаючи менше місця. Повторне складання коси займе всього кілька хвилин. Пряма штанга є нерозбірною, тому є проблеми з перевезенням техніки. Але така конструкція унеможливлює потрапляння всередину пилу, бруду, сторонніх тіл, продовжуючи термін безпечного використання бензокоси.

6. Тип двигуна. У більшості випадків апарати мають двотактний двигун, але знаходять своє поширення і мотокоси з чотиритактними двигунами, робота яких вирізняються безшумністю та більшою надійністю.

7. Тип різального елемента. Як правило, в бензокосах як ріжуча система застосовується косильна волосінь і/або ножі (з пластику і металу). Тримірна волосінь товщиною 2-3 мм призначена для косіння м'якої трави, ножі з різною кількістю зубів – для видалення твердої трави, бур'янів, чагарників та молодих дерев.

8. Вартість та виробник. При частому використанні потрібно мати під рукою надійний агрегат перевірених відомих виробників (Al-ko, Stihl, Husqvarna, Oleo-Mac та ін.). Відповідно, вартість такого інструменту буде набагато дорожчою, ніж техніка виробництва Китаю. Потрібно розуміти, що купівля китайської мотокоси – це гра в рулетку, оскільки потрібно самостійно уважно вивчити складання конкретної моделі та якість використовуваних деталей.

9. Комплектація.

Додаткові приладдя, які необхідні для старту роботи мотокоси

Купуючи бензинову косу, необхідно розуміти, що вартість придбання не є остаточною, оскільки під час експлуатації інструменту будуть потрібні також матеріальні витрати на її обслуговування.

Так, перед початком роботи варто купити також:

- металеву каністру з лійкою (5 л);

- бензин марки АІ-92 (або іншої марки, якщо допускається інструкцією виробника);

- моторну оливу;

- пластикову каністру, необхідну для змішування бензину та олії;

- медичні шприци для впорскування олії в каністру з бензином;

- вирву для заправки мотокоси паливною сумішшю (середня витрата суміші для мотокоси потужністю 1 кВт становить 0,5 л/год).

Особливості експлуатації мотокоси

Щодо експлуатації та обслуговування бензокоси варто відзначити наступні моменти.

1. Експлуатуйте мотокосу лише за призначенням. Перед початком робіт обов'язково ознайомтеся з правилами експлуатації.

2. Не використовуйте різні саморобні насадки на мотокосі.

3. Правильно підбирайте різальні насадки в залежності від типу робіт, що виконуються.

4. Двигун тримера досить вимогливий до якості залитої паливної суміші. Використання палива та олії – прямий шлях до сервісного центру. Також приготовлена ​​суміш повинна зберігатися більше двох місяців. Потім слід заздалегідь планувати необхідні роботи та обсяг горючої суміші, щоб не нести додаткові витрати через їх утилізації.

5. Для паливної суміші до мотокос з двотактними двигунами з повітряним охолодженням (не водяним!) використовується бензин АІ-92 і мінеральне (32:1) або синтетичне масло (50:1) у відповідних пропорціях.

6. Інструмент вимагає регулярного планового технічного огляду та заміни запчастин (повітряний та паливний фільтр, свічки запалювання тощо).

7. Допускається експлуатація агрегату за будь-яких погодних умов, але не рекомендується працювати інструментом у дощ.

8. Строго забороняється запускати двигун інструменту у приміщенні чи місці, де він раніше заправлявся. Вихлопні гази при згоранні суміші дуже токсичні, їх концентрація здатна призвести до плачевних наслідків для людини. Також неприпустима поряд наявність відкритого полум'я та присутність курця.

9. Після закінчення робіт необхідно регулярно очищати інструмент від рослинності, що зрізається.