Моторні оливи для садової техніки

У заміських будинках, дачах або котеджних селищах не обійтися без техніки для саду. Так, для заготівлі дров знадобиться бензопила, для стрижки газонів - газонокосарка або мотокоса. Також все активніше на своїх присадибних ділянках багато хто використовує таку садову техніку, як культиватори, генератори та мотоблоки. Купуючи інструмент, користувач сподівається на його тривалу та безперебійну роботу. Але не кожен власник усвідомлює те, що будь-який агрегат потребує регулярного обслуговування.

В основі грамотного догляду за силовим обладнанням лежить застосування якісних технічних рідин таких, як моторні оливи та мастильні матеріали. Серед представників пристроїв зустрічається обладнання як для літа, так і для зимового сезону (льодові ковзанки, снігоприбиральники). Тому вибір олив є індивідуальним для кожного агрегату.

Характеристики моторних олив

Моторна олива необхідна абсолютно будь-якому силовому агрегату або транспортному засобу для змащування роторних і поршневих двигунів внутрішнього згоряння. Вона забезпечує двигуну стабільну роботу протягом всього заданого ресурсу, змащуючи поверхні та охолоджуючи деталі двигуна. Важливою умовою є точна відповідність властивостей моторної оливи з хімічною, механічною та термічною дією, якій вона піддається в системі двигуна. Таким чином, висока надійність силової установки залежатиме від взаємної відповідності параметрів моторного масла, конструкції мотора та умов його експлуатації.

Сучасна олива для двигуна повинна:

- бути екологічною;

- не пінитися;

- бути сумісною із матеріалами ущільнень;

- забезпечувати холодний пуск і надійне мастило при екстремальних температурах і високих навантаженнях;

- протистояти зовнішньому впливу без погіршення характеристик;

- не сприяти розвитку корозійних процесів на деталях двигуна при тривалій паузі та під час роботи;

- володіти протизносними властивостями та забезпечувати достатню міцність масляної плівки при терті, високих температурах та окисленні;

- забезпечувати чистоту деталей, запобігаючи осадженню забруднень.

Олива для двотактних двигунів. Властивості та класифікація олив

Яку моторну оливу вибрати? Це питання ставить у глухий кут багатьох користувачів бензотехніки. При покупці моторної оливи важливо звертати увагу на її призначення, тобто,  для якого двигуна вона підходить. Силова та садова техніка з двотактним двигуном внутрішнього згоряння має суттєві відмінності в порівнянні з обладнанням із чотиритактним двигуном. Двотактний бензиновий двигун не має спеціальної мастильної системи, тому вимагає спеціальних в'язких мастил.

Двотактна моторна олива разом з пальним характеризується бездимним згорянням. Його найчастіше додають у бензин у співвідношенні 1:50, 1:40 або 1:20 (залежить від характеристик мотора та типу олії). Для стабільнішої суміші рекомендується брати бензин А 92, в якому міститься менше присадок. Далі горючою сумішшю заправляється паливний бак садового агрегату. Для зручності користувача виробники фарбують моторну олію у червоний колір. Таким чином, власник техніки не припуститься помилки при приготуванні суміші, забувши додати в бензин моторне масло.

Готувати паливну суміш із запасом небажано, її краще використовувати в той же день. У разі нетривалого зберігання (до 30 днів) рідина потрібно помістити в каністру, що герметично закривається, щоб уникнути окислення. Не слід залишати пальне у непризначених для зберігання пластикових пляшках. Також забороняється залишати залишки суміші у паливному баку інструменту.

Сучасні моделі двотактних двигунів на малогабаритній техніці допускають роздільну заправку маслом і бензином, заливаючи рідини в різні бачки. Змішування двох компонентів здійснюється у впускному патрубку карбюратора, згоряє суміш у циліндрі двигуна.

Моторні оливи мають:

- відмінну текучість;

- швидке розчинення у воді та бензині;

- повне згоряння або утворення мінімальної кількості золи;

- змащувальні, температурні, протизносні та антикорозійні властивості.

Випускаються моторні оливи за такими стандартами:

- API TC (для високонавантажених моторів до 500 куб. см: тримерів, бензопил, культиваторів, снігоходів, снігоприбиральних машин).

- TC-W3 (для 2-тактних двигунів з водяним охолодженням, водного та морського транспорту).

Залежно від хімічного складу основи оливи діляться на наступні групи.

  • мінеральні оливи, які виробляються з нафти шляхом рафінування та дистиляції. Вони бувають парафінові (в'язкіші) і нафтенові, містять багато присадок. Олії швидко втрачають свої первісні властивості, тому останнім часом практично не застосовуються.
  • Синтетичні оливи виробляються органічним синтезом, часто на основі нафтопродуктів з глибокою їх переробкою. Вони відрізняються хімічною та термоокислювальною стійкістю, в'язкістю та температурними властивостями.
  • Напівсинтетичні оливи отримують шляхом додавання певних компонентів у мінеральну олію.
  • Біорозкладні оливи характеризуються швидким розпадом при попаданні у водойму або грунт.

Моторні оливи для чотиритактної техніки

Чотиритактні двигуни з повітряним охолодженням працюють в умовах високих температур: циліндр нагрівається до 200-220 градусів. Для надійного мастила та зменшення зносу застосовують масла з низькою в'язкістю, що мають:

- високою стабільністю до окислення;

- протизносними властивостями;

- протизадирними характеристиками, що запобігають заїданню тертьових поверхонь;

- покращеним захистом від відкладень на деталях двигуна;

- високою адгезією навіть при максимальних навантаженнях;

- прекрасною плинністю в будь-якому температурному діапазоні;

- консерваційними характеристиками;

- екологічною безпекою.

Вибір та купівля кращої моторної оливи

Оскільки основною причиною поломки двигуна техніки є надлишок/нестача мастила або застосування оливи сумнівної якості, до вибору моторної оливи варто поставитися уважно. Необхідно прислухатися до рекомендацій виробників інструменту та купити моторну оливу, яка найбільше підходить до вашої техніки.

Щоб уникнути покупки контрафактної олії, купуйте олії в спеціалізованих магазинах, що гарантують непідробну якість продукції. На допомогу садівникам в асортименті нашого інтернет-магазину запропоновано широкий асортимент змащувальних матеріалів різних виробників: Stihl, Hausgarten, Werk, Husqvarna та ін. Враховуйте особливості вашої техніки та сезонність її використання. Це допоможе продовжити термін служби агрегату та запобігти передчасному виходу з ладу деталей.